Avantouintipaikka Luostolle

Miltä kuullostaisi  avantouinti Luostolla ? 

Se saattaa olla hyvinkin mahdollista tulevaisuudessa mikäli avantouintipaikan toteuttaminen etenee suunnitellusti.
Kari Tervo on tehnyt uutterasti ja ansiokkaasti töitä hankkeen puolesta ja ohessa on hänen laatimansa tilannekatsaus 11.12.2022.  Aineisto on myös PDF-formaatissa katsauksen alla. 


Tilannekatsaus 11.12.2022  

Suomen latu:

”Talviuinti on edullinen, sosiaalinen ja luonnonläheinen harrastus, joka saa veren kiertämään, hormonit liikkeelle ja terveyden kukoistamaan. Laji tarjoaa sekä turvallista extremeä että rentouttavaa mindfulnessia. Talviuintia harrastaa jopa 720 000 suomalaista ja yli 400 000 on kiinnostunut kokeilemaan lajia.”  

Ajatus avantouintipaikasta Luoston Ahvenlammelle  on saanut periaatteessa todella hyvän vastaanoton. Keskeiset  asianosaiset, Sodankylän kunta ja Metsähallitus, ovat suopeita, oikeastaan erittäin suopeita, ajatukselle. 

Sodankylä on tehnyt ns. matkailun masterplanin. Siinä ei Luoston avantouintipaikka ollut esillä, mutta lyhyen aikavälin matkailun kehittämissuunnitelmassa lähivuosille se voisi kuitenkin olla osa aktiviteetti ja osa matkailuohjelmatarjontaa alueella. Näin kunta tiedottaa.

Sodankylän keskeiset virkamiehet ovatkin jo tehneet katselmuksen Ahvenlammella yhdessä Anitta Mikkolan kanssa. Kehittämissuunnitelma on tarkoitus saada valmiiksi keväällä 2023. 

Metsähallitus, sen kiinteistökehitys ja Pyhä-Luoston kansallispuiston johto, ovat myös sanoneet kyllä avantouintipaikalle. Tämä on tärkeää, sillä Ahvenlampi ympäristöineen on Metsähallituksen maata. 

Luoston klubi voisi tukea eli olla yhteistyössä kunnan ja Metsähallituksen kanssa. Yrittäisimme ideoida käytännön toteutusta ja auttaa mahdollisen yrittäjän - yrittäjien- etsimisessä.

Eli; minkälainen talviuintipaikka Luostolle sopisi? 

Sauna ja uinti? 

Luoston luontohenkinen sauna, jossa löylyhuone olisi naisille ja miehille yhteinen eli ns. uimapuku löylyhuone. Pukuhuoneet ja suihkut erillisiä. Saunan löylyhuoneesta tunturinäkymä ja samoin rakennuksen  terassi tunturinpuolella. Terassilta kävely laiturille. Laiturin päästä kahdet portaat veteen, jotta laiturilla ei tarvitse jonottaa uimaan pääsyä.

Sauna voisi myös palvella ympärivuotisena eli  mm. ruskaretkeilijäitä, kesäuimareita jne. 

Löytyisikö saunan suunnittelija jostakin lähiympäristöstä? Luosto on luonnonläheinen ja luonnon ehdoilla toimiva kylä ja matkailukeskus. Yhtenä esimerkkinä uudisrakentamisesta toimii vaikkapa Metsähallituksen ja kunnan yhteistyönä tunturille rakennettu maisematupa. 

Yrittäjä?

Onnistuisiko Lapland Hotelsin houkuttelu yrittäjäksi? Vastaavanlainen järjestely on esim. Jerisjärvellä, jossa on Arctic Sauna World. Saunan ylläpito ja maksut hoidetaan hotelli Jeriksen respasta. Nythän meillä ulkomaiset turistit viedään bussilla Pyhätunturin Kairosmajan talviuintipaikalle. Kairosmaja on  todella suosittu myös kotimaisten talviuimareiden paikkana.

Vai kiinnostaisiko saunan ylläpito jotakin hyvinvointi-, ravintola- tai rakennusyrittäjää? Vinkkejä saa vapaasti esittää. 

Hinta?

Jos paikan rakentaisi nykyisen Ahvenlammen laavun paikalle olisi sähkö-, vesi- ja viemäriyhteydet jo valmiiksi lähellä. Kuntahan on muutenkin kaavoittanut siihen tien toiselle puolella 2 liiketonttia, ja Kantapäävaaralle 30 asuntotonttia.

Olisiko klubilaisten joukossa rakentamisen ammattilaisia, jotka pystyisivät arvioimaan projektin kustannuksia? Ja rahaa tietysti pitäisi hakea yhdessä toimeen ryhtyvän yrittäjän kanssa kaikista mahdollisista lähteistä.


Loppuun vielä Suomen Ladun talviuintikysely loka-marraskuussa 2021:

”Tärkeimpänä syynä talviuinnin harrastamiselle koettiin talviuinnin positiiviset vaikutukset psyykkiselle terveydelle. Yleisimpinä vaikutuksina koettiin mielenvirkeyden paraneminen ja stressin väheneminen sekä flunssien väheneminen tai poistuminen kokonaan. Suurin osa vastaajista koki kylmänsietokykynsä parantuneen talviuinnin myötä. Samankaltaisia tuloksia saatiin myös kymmenen vuoden takaisessa kyselyssä.”


Tilannekatsaus 22.6.2022

Sodankylän kunnan kehitysjohtaja Ari Pesonen, kaavoittaja Ville Mäkitalo ja suunnitteluavustaja Seppo Moberg kävivät Luostolla 22.6.2022 tutustumassa meneillään oleviin hankkeisiin. Ahvenlammen ympäristössä tutustuttiin suunnitteilla olevaan avantouintipaikkaan ja Orresokan puolella tehtiin katselmus rakenteilla olevalle omakotitaloalueelle.

Jos sinulla on ajatuksia ja/tai toiveita avantouintiin liittyen niin ota yhteyttä hallituksen puheenjohtaja Anitta Mikkolaan tai laita viestiä kotisivujen kautta.

Kuvassa vasemmalla kaavoittaja Ville Mäkitalo, keskellä suunnitteluavustaja Seppo Moberg ja oikealla kehitysjohtaja Ari Pesonen tutustumassa suunniteltuun avantouintipaikkaan.